61

Lym Nedir? Kan Tahlilinde Lym Yüksekliği Düşüklüğü Ne Demektir?

Lym Yüksekliği Nedir , Lym nedir, Lenfosit değeri yüksekliği, düşüklüğü ne anlama gelir? Kan tahlilinde Lym ile ilgili bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz.

Lenfosit, bir lökosit (akyuvar) tipidir. Kanda dolaşan lökositlerin yaklaşık olarak yarısını oluştururlar. Pluripotansiyel kök hücrelerden ürerler. Kanda dolaşan lenfositler, alyuvarlardan biraz büyükçe oldukları halde yine de küçük hücre grubuna girerler.

Lenfositlerin düşüklüğü; bazı malignite hastalıkları (lösemi gibi) belirtisidir.(savunma sistemi çöktüğü için)
lenfositlerin yüksekliği ise vücutta bir enfeksiyon varlığından bahseder. (akyuvarlar savunma sistemi hücreleri olduğu için vücutta bir mikrobun yol açtığı enfeksiyon sırasında tepki olarak yükselirler)

Lym Yüksekliği ve Tedavisi (Güncellendi)

Lym Yüksekliği (Lenfosit) ve tedavisi önemli bir konudur. Fakat Lym Yüksekliği durumunun ciddiyetini uzman bir doktora görünüp öğrenmeniz gereklidir. Bu tanı sonrası doktorunuz size tedavi yöntemini en iyi şekilde sunacaktır.

Lenfosit Değerinin Yükselmesine Yol Açan Bazı Sebepler

1) İnfeksiyon hastalıkları:
-akut infeksiyoz lenfositozis
-Sitomegalovirus infeksiyonu
-Bordatella pertussis
-Diğer viral enfeksiyonlar.
-Toksoplazmosis
2 )Ülseratif kolitis
3) Crohn hastalığı
4) Vaskülitler
5) İlaç hipersensitivitesi
6) Addison hastalığı
7) Tirotoksikozis

Lenfosit Değerinin Düşmesine Yol Açan Bazı Sebepler

1)İlerlemiş malign hastalıklar
2) Evre II-III Hodgkin hastalığı
3) Kalıtsal immünglobulin hastalıkları
4) Aplastik anami
5) Ağır sol kalp yetmezliği
6) Kemoterapi
7) Radyoterapi
8) Cushing sendromu
9) Stres
10) Miyastenia gravis
11) Böbrek yetmezliği
12) Miliyer tüberküloz

Kan Tahlili’nde LYM Değerleri İle İlgili Sorularınız İçin Yorum Bölümünü Kullanabilirsiniz.

Ayrıca Hct Nedir? Kan Tahlilinde Hct Yüksekliği Düşüklüğü Ne Demektir? bakabilirsiniz.


Bir Cevap Yazın

61 Yorum

  1. Kızım 6.5 aylik ve 6. Ayında İlk dişi belirdi, 2 gün önce yaptığımız rutin kontrolde tahlil sonucu Lym% 69.2 çıktı, diş çıkarmaya bağlı olarak ishal ve iştahsızlık oluyor, degerlerdeki artsın nedeni dış çıkarma olabilir mi? Ya da nedir?

  2. Merhaba men sizi bakidan narahat edirem 3haftalik cocukda LYM 65 trombosit 34 civarinda cikmiwdir bu hansi hastaligin neticesi ola biler tewekkurler

  3. Tablilimde LYMF 2.26 CIKTI VE DOKTOR KALEMLE İŞARETLEDİ BİŞEY DEMEDİ BU NEDEMEK NEDEN İSARETLEDİ

  4. Oglum 8 yasinda lym 4.46 bazi zamanlarda 5.30 olmustu ben cok korkuyorum plt ve wbc normal ama lym neden yuksek cok evhamli bir anneyim bna bir cevap verirmisiniz

  5. Merhaba hocam tahlil sonuclarinda lym 4.2 çıktı diğer değerler normal acaba bi sıkıntı varmı yardımcı olursanız sevinirim.

  6. Merhaba benim kizimin lym sonucu 11.6 yani haliyle düşük ne yapmamı tavsiye edesiniz cevap bekliyorum

  7. Torunum 1 yasinda tam kan tahlili yaptirdim LYM 57.3 LYM#4.06 cikti ne yapmaliyim doktor onemsiz dedi bennne yapmaliyim

  8. Merhabalar yasim 19 benim Küçüklükten beri kan dusuklugum var dı birçok kez doktora gittim ilaca basladim ve sonra bıraktım kan dusuklugumu takmiyordum buyutmuyordum 7 lerdeydi hep birçok etki yapıyordu ama ilaç kullanmaktan iyiydi sonra annenin zoruyla tedavi olmaya başladım hem ilaç hem iğne bu sefer bitiricektim kararliydimm 4 ay ihmal etmedim doktora gidiyorum kanıma bakmadan iğne ve ilaç yazıyordu neyse 4 ay sonunda bir sabah uyandım 2 saat sonra tekrar uyudum sonra uyandigimda atesim vardı karın baş ağrısı yattiim yataktan dahi kalkamadim ilac aldım iyi oldum sanki hiç öyle birşey olmamış gibi aradan 1 saat geçti yine aynı şekil oldum akşam 9 gibi hastaneye gittim serum takıldı kamimin çok dusuk olduğunu buna bağlı olduğunu söylediler ben o kadar ignegi boşa almisim meger neyse 11 gibi eve geldim yarim saat sonra daha kotu oldum tıpa gittik bana serum verdiler sabah 6 ya kadar birsuru tahlil röntgen emar birsy çıkmadı sabah eve geldim saat 8 de tekrar hastane yine serum felan 12 de çıktım iyi oldum disari çıktım gezdim piknik felan akşam 6 yine aynı oldum birsuru tahlil ama yok birşey aradan bir kaç saat geçti kanım 6 ya dusmus 1 saat icinde lavoboya gittim büyük abdestimden kan geldi baya bir ben doktoruma söyledim midemden şüphelendiler kanama için hortum attılar 6 saat boyunca kaldı midemden kanama yok ama neden böyle olduğu sonuç yok gelen geçen kanıma bakıyor bir sabah tüm doktorlar toplandi basımda losemi olabilecegim söylendi tahliller tmiz ama atesim 40 dereceden dusmuyor karin agrim o kadar igne ve seruma rağmen geçmiyor bana fmf dediler çıktım özele gittim mideme hortum attılar bağırsakların baktılar yok birşey aynı zamamda kan veriyorlar iyi oldum 3 gunun sonunda genetik test yptilar genetigimde mutasyon yok ama hala kullanıyorum kanım yükseldi ayni zamanda hastaneye gidiyorim rahatsizlaniyorum dun yine gittim kanim iyi ama wbc yüksek oldugunu araştırması gerektiğini söylediler hafaya hemotolojide tıpta kontrolüm var gitvem bakalım 3 gündür yemek diyemiyorum yesemde istifrah ediyorum ne olduğu kesim degil

  9. Mcv 76.2 L
    Mch 24.2 L
    Lymph % 9.0 L%
    Mono % 15.1 H%
    Neut % 76.6 H%
    Lymph # 0.97 L
    Mono # 1.62 H
    Neut # 8.14 H
    Kızımın bu değerlerin de problem var, ateşide var ,
    böbreklerinde de Kum çıktı.Bu değerler neyi gösteriyor,bilgi verecek birileri olursa sevinirim.Şimdiden ilgilenenlere teşekkür ederim.

  10. sizce nasıl arkadaslar Tetkik Adı Sonuç Birim Normal Değer Bir Önceki Sonuç – Num. Alım Tarihi
    WBC

    6.5 10^3uL 4.1 – 11.2

    NEU%

    41.3 % 39.9 – 73

    LYM%

    43.8 % 20 – 40

    MON%

    6.3 % 4.1 – 12.2

    EOS%

    7.6 % 0.8 – 6

    BAS0%

    1.0 % 0.3 – 1.8

    NEU#

    2.7 10^3uL 1.8 – 6.4

    LYM#

    2.8 10^3uL 1.2 – 3.6

    MONO#

    0.4 10^3uL 0.3 – 3.5

    EOS#

    0.5 10^3uL 0 – 0.5

    BASO#

    0.1 10^3uL 0 – 0.2

    RBC

    5.49 10^3uL 3.83 – 5.08

    HGB

    16.6 g/dL 11.7 – 15.5

    HCT

    49.9 % 34.5 – 46.3

    MCV

    90.9 fL 80.4 – 95.9

    MCH

    30.2 pg 27.2 – 35.5

    MCHC

    33.3 g/dL 32.5 – 35.2

    PLT

    185 10^3uL 159 – 388

    RDW

    12.6 % 11.70 – 14.6

    MPV

    9.6 fL 6.5 – 11.6

  11. Lym# 4.09 aralığı 0.80-4.0
    Lum % 42.9 aralığı. 20-40
    Neu% 47 aralığı 50-70
    Normal mi?

  12. 8 aylık kız bebeğim in hct 30.1 mchc 35.5 LYM 6.40 bu ne anlama geliyor koyu belirterek gösterilmiş bilenlerden rica ediyorum

    • pınar hanım laboratuvar sonuçları sizdeyse referans aralığına bakıp kendiniz öğrenebilirsiniz

    • lymp% normalde 17-48 arasında olması gerekir sonucunuz düşük
      lymp# normalde 1,2-3,2 arasında olmalı ama sizde düşük. Şuda ver hastanenin referans aralığına bağlı

  13. Hgb 9.9 demir24 ferritin 2.00hct 31.9 mcv65.2mchc31.1rdw18.7 neanlama geliyor akdeniz anemisi varmi

  14. Kodu Tetkik Adı Parametre Sonuç Ünite Anormal Referans
    901620 Tam Kan (Hemogram) PDW 16 % Normal 11.6 – 16.5
    901620 Tam Kan (Hemogram) HCT 38 % Normal 36.0 – 50.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) BAS% 0.1 % Normal 0.0 – 2.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) MON% 7.5 % Normal 2.5 – 10.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) EOS% 2.6 % Normal 0.5 – 11.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) RDW 14.7 % Normal
    901620 Tam Kan (Hemogram) PCT 0.19 % Normal
    901620 Tam Kan (Hemogram) HGB 12.1 g/dL Normal 12.0 – 17.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) BAS# 0 x10³/µL Normal 0.0 – 0.2
    901620 Tam Kan (Hemogram) WBC 8.1 x10³/µL Normal 4.0 – 10.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) PLT 261 x10³/µL Normal 150.0 – 440.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) EOS# 0.2 x10³/µL Normal 0.0 – 0.7
    901620 Tam Kan (Hemogram) NEU# 2.2 x10³/µL Normal 1.4 – 6.2
    901620 Tam Kan (Hemogram) MON# 0.6 x10³/µL Normal 0.0 – 0.7
    901620 Tam Kan (Hemogram) RBC 4.88 x10^6/µL Normal 3.1 – 5.7
    901620 Tam Kan (Hemogram) NEU% 27.7 % Düşük 37.0 – 73.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) MCHC 31.9 g/dL Düşük 32.0 – 36.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) MPV 7.3 fL Düşük 7.4 – 11.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) MCV 77.7 fL Düşük 82.0 – 97.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) MCH 24.8 pg Düşük 27 – 34
    901620 Tam Kan (Hemogram) LYMPH% 62.1 % Yüksek 20.0 – 50.0
    901620 Tam Kan (Hemogram) LYMPH# 5.1 x10³/µL Yüksek 1.2 – 3.1
    lütfen yorum dr beyler bayanlar durum nedir oğlum4,5 yaşında

  15. Kızım 7 yasinda bugün kan tahlili yaptirdim sedimantasyon 30 ve lenfosit 4.15 çıktı. Cenesinin altinda sislikler vardi onun icic goturdum.dr bişey yok dedi ama birde size sormak istedim teşekküler

    • kan tahlillerinde aldığınız değerin yanında referans değerler vardır. oradan normal olup olmadığına bakabilirsiniz. ama kesin bilgiyi yine doktorunuzdan almanızda fayda var. geçmiş olsun.